Sanal Sistemler İçin Lisanslama Şekilleri

Selamlar;

Bir önceki yazımda fiziksel bir bilgisayarın sanallaştırılarak bir bilgisayar altında çalıştırılabilmesini anlatmıştım. Yazımın sonunda da bu konunun Microsoft’ un lisanslama kuralları ile ilgili neler getirdiğini araştırıp yazacağımı söylemiştim. Aşağıda bununla ilgili yazımı bulabilirsiniz.

Öncelikle biraz sanallaştırmadan bahsedelim. Sanal bilgisayarlardan önce bir bilgisayarda sadece bir işletim sistemini aynı anda kullanabiliyorduk. Sanallaştırmadan sonra ise bu uygulamalar vasıtasıyla bir işletim sisteminin üstünde birden fazla işletim sistemi çalıştırabilir duruma geldik. Bu sayede denemelerimizi, riskli işlerimizi sanal bilgisayarlarda yaptıktan ve çalıştığından emin olduktan sonra gerçek bilgisayarlara uygulayabildik.

Bunu sağlayan sanallaşma teknolojisi için sistemimize Microsoft’ un Virtual PC ya da Virtual Server 2005 yazılımlarını ya da VMware WorkStation ya da VMware Server yazılımlarını kurmamız yetiyor. Bu yazılımlar bilgisayarımızda ki işletim sisteminin üstünde bir katman oluşturarak aynı bilgisayarda birden fazla işletim sistemi çalıştırabilmemize olanak tanıyorlar. Ayrıca sanal bilgisayarlar sanal diskler kullandığından bunları usb diskimiz ile yanımızda taşıyabilir ve istediğimiz zaman kaldığımız yerden çalışmaya devam edebiliriz. Şimdi gelin Microsoft’ un sanal sistemlerle ilgili lisanslama yöntemlerine bakalım.

Microsoft’ un eski lisanslama metodunda diyelimki 4 adet vhd dosyanız var ve bunlar içerisinde Windows 2003 Server ve Exchange olsun. Bu durumda 4 adet Windows 2003 lisansı ve 4 adette Exchange lisanslı almanız gerekecekti. Aynı şekilde eğer bu 4 dosyadan birisini ya da ikisini kullanmak üzere yüklediğinizde bu sefer 6 adet Windows 2003 ve 6 adet Exchange lisansınızın olması gerekecek. Çünkü 4 er adeti vhd dosyaları için ve 2 şer adeti de yüklenen Windows 2003 ve Exchange ler için. Bunun sebebi yüklenmiş olan sistemler ile depolanmış olan sistemlerin ayrı olması. Güncellenen lisanslama metodunda ise sadece o an da çalışan sanal sistemler için lisans bulundurulması gerekmektedir.

Tabi burada başka bir durum daha ortaya çıkıyor. Diyelim ki siz iki adet sanal sistemi çalıştırdınız ve onlara lisans ataması yaptınız. Ancak daha sonra bunların yerine başka sanal sistemleri çalıştırmanız gerekti peki atadığımız lisanslar ne olacak? Tabi burada dikkat edilmesi gereken lisans atamalarının 90 günden önce olamaması. Bunu için istisna olarak lisansın atandığı sunucuda ki donanımsal bir hatadan dolayı çalışamaz duruma gelmesi. Bu şekilde olduğunda kısa vadede lisansı başka bir yazılıma kaydırabiliyoruz.

Gelelim oldukça çok kullanılan bir versiyon olan Windows 2003 SBS Premium Edition a. Bu yazılım bildiğiniz gibi belli kısıtlarla birlikte geliyor. Örneğin en fazla 75 kullanıcı, ve beraberinde gelen tüm yazılımların (Windows Server 2003, Exchange Server 2003, Sql Server 2000) beraber ve aynı sistem üzerinde çalışmak zorunda olmaları gibi. Eğer bu üç yazılımı ayrı birer bilgisayarda çalıştırmak istenirse elimizde üç adet SBS lisansımızın olması gerekecek. Bu üç lisans sayesinde Windows 2003 ü bir fiziksel sistemde çalıştırırken Exchange 2003 ve Sql 2000 yazılımlarını ayrı birer sanal sistemde de çalıştırabiliriz.

Konu dışarıdan bu sistemlere bağlanan kullanıcıların erişim lisanslarına gelince burada da öncesi ve sonrası şeklinde bir durum söz konusu. Şöyle ki eski lisanslama metodunda fiziksel bir sitsem olsun sanal bir sistem olsun her erişim için bir External Connector License gerekiyordu. Güncellenen lisanslama şekli ile sadece bir adet EC yetiyor.

Aynı şekilde Windows 2003 sunucunun bilgisayar başına olan lisanslama türünde ister fiziksel sisteme ister fiziksel sistemin üstündeki sanal sistemlere erişim için tek bir Device CAL yeterli oluyor.

Şimdilik aktaracaklarım bu kadar. Tabi lisanslama işlemleri bu kadarla kalmıyor işlemci başına, yönetilen sistem başına vb. şekilleri de mevcut. Vakit buldukça onları da bu yazıya eklemeye devam edeceğim. Kalın sağlıcakla

M . Hakan CAN

You may also like...

1 Response

  1. fatih says:

    sağolnuz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *