Windows Server 8 Hyper-V ye Windows Server 2008 R2 Üzerinde Çalışan Sanal Makinenin Import Edilmesi

Merhabalar,

Bir süredir Microsoft’ un yeni sunucu işletim sistemi olan Windows Server 8 in Developer Preview sürümünü test ediyoruz. Artık Windows Server 8 Beta aşamasına geldi ve yayınlandı. Windows Server 8 i sistemlerimizde kullanmadan önce yeni özelliklerini anlayabilmek için testlere devam ediyoruz. Testler kapsamında yeni sunucu işletim sistemi olan Windows Server 8 ile birlikte gelen Hyper-V rolünü etkinleştirdikten sonra Windows Server 2008 R2 sistemlerimiz üzerinde çalışan sanal makinelerimizi yeni sistem üzerine aktarma işlemini deneyebiliriz. Bu makalemde sizlere bu aktarım işleminin nasıl yapılacağını ve aktarımın tamamlanmasının ardından yapılması gerekenleri sizlere anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle taşımayı düşündüğümüz sanal makineyi Windows Server 2008 R2 Hyper-V ortamında kapatıp Export işlemini gerçekleştirmeliyiz. Bu işlemin nasıl yapılacağı ile ilgili bilgiye site üzerinde arama yaparak kolayca ulaşabilirsiniz. Makale Import işlemi ile devam edecektir. Öncelikle Export edilen sanal makineye ait dosyaları (hepsi sanal makinenin ismi ile bir klasör içerisinde toplanacaktır) Windows Server 8 sunucumuzda sanal makineleri barındıracağımız disk alanına taşımamız gerekiyor. Taşıma işlemi tamamlandıktan sonra ilgili sanal makineyi import etme işlemine başlayabiliriz. Bunun için Windows Server 8 Hyper-V Manager konsolunda Actions bölümünde bulunan Import Virtual Machine seçeneğine tıklayalım. Karşılama ekranını Next diyerek geçtiğimizde karşımıza import edilecek sanal makinenin nerede bulunduğunu soran bir ekran gelecektir. Burada sanal makinemizi taşıdığımız klasörü göstermeliyiz.

NOT: Sanal makinelerin taşınmasında export/import yönteminin kullanılmasında ki en önemli neden lisanslanan sanal makinelerin bu sayede donanımlarında değişiklik olmaması ve böylece yeniden lisanslama gereksinimin ortadan kalkması şeklinde söylenebilir.

Klasörün yerini gösterdikten sonra Next diyerek ilerlediğimizde karşımıza az önce göstermiş olduğumuz klasörde import edilebilecek sanal makinelerin listesi gelecektir.

Burada import edilecek sanal makineyi seçip Next diyerek ilerlediğimizde karşımıza sanal makineyi ne şekilde import etmek istediğimizi soran ekran gelecektir. Burada üç adet seçeneğimiz vardır.

Burada ki seçeneklere dikkat edersek 2008 R2 Hyper-V ortamında ki Import işlemi ile farklı olduğu görülecektir. Seçeneklerin anlamlarını incelersek,

  • Register the virtual machine in-place (use the existing uniqe ID): Bu seçenek ile sanal makine import için gösterilen klasörde Hyper-V Manager konsoluna eklenir. Bu seçenek kullanılırken Export edilen sanal makinenin Hyper-V ayarlarında belirtilen sanal makinelerin tutulduğu alana taşındığından emin olunmalıdır.
  • Restore the virtual machine (use the existing uniqe ID): Bu seçenek ile devam edildiğinde sanal makinenin import edileceği disk alanı ve klasör belirlenebileceği gibi herhangi bir yer belirtilmez ise import işlemi sırasında Hyper-V ayarlarında sanal makine ve sanal disk dosyalarının barındırılması için belirtilmiş olan klasör kullanılacaktır. Bu işlemde sanal makinenin id si korunacaktır.
  • Copy the virtual machine (create a new unique ID): Bu seçenek ile devam edildiğinde sanal makinenin import edileceği disk alanı ve klasör belirlenebileceği gibi herhangi bir yer belirtilmez ise import işlemi sırasında Hyper-V ayarlarında sanal makine ve sanal disk dosyalarının barındırılması için belirtilmiş olan klasör kullanılacaktır. Ancak yukarıda ki import işleminden farklı olarak bu seçenek kullanıldığında sanal makinenin id s korunmayacak ve yeni bir id belirlenecektir.

Bu kısa ek bilginin ardından biz ilk seçenek olan sanal makinenin bulunduğu klasörde import edilmesini sağlayan “Register the virtual machine in-place” seçeneği ile devam edip Next diyerek ilerlediğimizde karşımıza işlemi başlatmadan önceki son adım olan ve yapılacak işlemi hakkında bilgi veren özet ekranı gelecektir.

Import işleminin tamamlanmasının ardından Hyper-V Manager konsolunda sanal makinemiz aşağıda ki şekilde görülecektir.

Sanal makineyi başlatıp Server Manager–> Diagnostics–> Device Manager yolunu takip ederek donanımları kontrol ettiğimizde iki donanımın tanınmadığını görebiliriz.

Her iki donanımın sürücüsünün yüklenmesi gerekmekte. Bunun için ilgili sanal makinenin konsolunda Action–> Insert integration services setup disk seçeneğini kullanarak sanal makinede ki Integration Services yüklemesini güncelleyebiliriz. Bu seçeneği kullanarak işlemi başlattığımızda bize yüklü olan integration services ı güncellemek isteyip istemediğimizi soracaktır.

Güncelleme işleminin ardından sistemi yeniden başlattığımızda ilgili donanımların sürücülerinin yüklendiğini görebiliriz.

Bu iki donanım nedir diye bakmak istersek Hardware ID leri bize yardımcı olacaktır. Integration Services güncellenmeden önce ve güncellendikten sonra donanımların Device Manager da ki görünümleri aşağıda ki gibi olacaktır,

Donanımlardan birisi Microsoft Hyper-V Virtual Keybord,

Donanımlardan diğeri ise Microsoft Hyper-V Generation Counter,

Donanımların tamamının tanımlanmasının ardından sanal makineyi kullanmaya başlayabiliriz. Ya da bu makalede ki gibi öncelikle şablon sanal makineyi import edip ardından tüm güncellemelerini yaptıktan sonra tekrar sysprep işlemi ile kapatıp diğer sistemler için şablon olarak hazırlayabilir ve Windows Server 8 Hyper-V sunucumuz üzerinde bu şablonu kullanarak yeni sanal makineler oluşturabiliriz.

Bu makalemde sizlere bu aktarım işleminin nasıl yapılacağını ve aktarımın tamamlanmasının ardından yapılması gerekenleri sizlere anlatmaya çalıştım.

Faydalı olması dileğimle…

M. Hakan CAN

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *