Hyper-V Failover Cluster – Kurulum – Part 2

Bir önceki bölümde Hyper-V Failover Cluster kurulumu için ön hazırlıklardan bahsetmiş, bazı tavsiyelerde bulunmuş ve son olarak da Validate Cluster ile test ortamımızın bazı uyarılar almış olsa dahi cluster kurulumu için hazır olduğunu görmüştük. Bu makalemde sizlere Hyper-V Failover Cluster Kurulumunu ve kurulum sonrası yapılacak düzenlemeleri anlatmaya çalışacağım.

Kuruluma başlamak için Start–> Administrative Tools bölümüne gelip Failover Cluster Manager konsolunu açalım. Konsolda bu sefer Create a Cluster seçeneğini kullanarak kurulumumuza başlayacağız. Karşılama ekranını geçtiğimizde bizde cluster ortamına dahil olacak olan sunucuların isimlerinin istendiği ekran gelecektir. Bu ekranda her iki Hyper-V sunucumuzun adını giriyoruz.

Next diyerek ilerlediğimizde bizden cluster için belirlemiş olduğumuz isim ve bu isim için kullanılacak olan IP adresi bizden istenmektedir. Burada gerekli yerlere ilgili bilgileri yazmamız gerekmektedir. Test kurulumumuz için aşağıda ki bilgileri kullanıyoruz.

Bilgileri girip Next ile ilerlediğimizde Confirmation ekranı karşımıza gelecektir. Burada az önce vermiş olduğumuz bilgileri bir arada göreceğiz. Eğer bilgilerde herhangi bir sıkıntı yok ise Next diyerek cluster kurulumunu başlatabiliriz. Kurulum sırasında aşağıda ki ekran görüntüleri ile karşılacağız.

Kurulum eğer tüm hazırlıklar doğru şekilde yapılmış ve Validate Cluster bölümünde bir uyarı ile karşılaşılmamış se yukarıda ki ekran görüntülerinden de görülebileceği üzere oldukça kısa ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmekte. Kurulumun tamamlanmasının ardından Failover Cluster Manager konsolu aşağıda ki şekilde görüntülenecektir.

Cluster kurulumunun sağlıklı bir şekilde tamamlanmasının ardından Windows Server 2008 R2 ile birlikte gelen bir özellik olan Cluster Shared Volume özelliğini etkinleştirmeliyiz. Böylece tüm sanal makinelerimizi bir disk alanı (LUN) üzerinde barındırabilir ve cluster yapısına dahil olan tüm Hyper-V sunucularımızın aynı disk alanı üzerine okuyup yazmasını sağlayabiliriz. Bunu gerçekleştirmek için “Enable Cluster Shared Volumes” seçeneğine tıklayalım. İlk olarak karşımıza aşağıda ki uyarı ekranı gelecektir.

Bu uyarı ile CSV özelliğinin sadece Hyper-V sunucuların cluster ortamı için geliştirildiği ve başka cluster ortamlarında desteklenmediği belirtilmektedir. Uyarıyı okuduğumuzu belirten seçeneği işaretleyip Ok diyerek kuruluma devam ediyoruz. Kısa bir kurulum sonrasında Failover Cluster Manager konsoluna Cluster Shared Volume isimli bir alanın daha eklendiğini göreceğiz. Bu bölüme tıkladığımızda bu alan için herhangi bir disk tanımlanmadığından boş görüntülenecektir.

Failover Cluster Manager konsolunda CSV bölümü içerisinde iken sağ tarafta bulunan Actions bölümünde ki Add Storage seçeneğine tıklayarak bu bölüme bir disk atamasını gerçekleştirebiliriz. Add Storage seçeneğine tıkladığımızda o an cluster ortamı tarafından kullanılmayan (yani üzerinde herhangi bir sanal makinenin bulunmadığı) diskler listelenecektir. Bu disklerden seçtiklerimiz CSV olarak yapılandırılacaklardır.

İgili disk seçilik Ok dendiğinde disk üzerinde gerekli yapılandırma işlemleri gerçekleştirilerek cluster ortamına CSV yapısı ile eklenecektir. İşlem tamamlandığında Cluster Shared Volume bölümü aşağıda ki gibi görüntülenecektir.

Bu işlemin ardından eğer ilgili Hyper-V sunucusu üzerinde Disk Management konsoluna bakılır ise diskin artık bir harfinin olmadığı görülecektir. Bunun sebebi diskin artık CSV birimi tarafından yönetiliyor olmasıdır. Disk management üzerinde diskin harfinin kaybolması ile birlikte cluster ortamına dahil sunucuların C disklerinin içeriğine Windows Explorer ile bakıldığında ise ClusterStorage isimli özel bir klasörün oluşturulduğu görülecektir. Bu klasörün içerisinde CSV olarak tanımlanan her bir disk için Volume1 , Volume2 gibi sıralı olarak klasörler oluşturulacaktır. Bu klasörlere herbir Hyper-V sunucusu üzerinden ulaşılabilir ve okuma/yazma işlemi aynı anda gerçekleştirilebilir.

Bu değişikliğin ardından Hyper-V sunucuların Hyper-V Settings ayarlarında küçük bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Hyper-V Manager konsolunda Hyper-V Settings bölümünü açtığımızda yeni varsayılan olarak sanal makinelerin oluşturulacağı disk alanı lokal sunucu diski olarak gözükecektir. Bunu da C:\ClusterStorage\Volume1 şeklinde düzenlenmesi yeni oluşturulacak sanal makineler için faydalı olacaktır.

Hyper-V Cluster ortamımızın kurulumunu ve gerekli olan düzenlemelerini böylece tamamlamış olduk. Bu makalemde sizlere Hyper-V Failover Cluster Kurulumunu ve kurulum sonrası yapılacak düzenlemeleri anlatmaya çalıştım.

Faydalı olması dileğimle…

M. Hakan CAN

You may also like...

1 Response

  1. Recep YÜKSEL says:

    Hakan hocam ellerine sağlık.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *